Nice voor beginners

Nice | bezienswaardigheden | Nice bezoeken | vliegen naar Nice | autohuur tips | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Nice

Dankzij de ligging aan de Middellandse Zee heeft de stad Nice te maken met een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Dit klimaattype, dat binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger aangeduid wordt als warm zeeklimaat (type CSa), kenmerkt zich door de milde nattere winters en de droge warme zomers. In de zomerperiode is Nice dan ook een heerlijke bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie. Dat is helaas dan ook wel merkbaar in de prijzen voor vliegtickets en hotelkamers, die in de zomerperiode soms erg hoog kunnen liggen.

Nice bezienswaardigheden

In Nice kun je heerlijk genieten van het strand, maar er is ook voldoende te zien en te doen in Nice.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Nice op een rijtje gezet:
Nice bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

In Nice is het in de zomer warm zonder zelden te heet te worden en in de winter is het koeler zonder dat het echt koud wordt. Dankzij de weersinvloeden van de Middellandse Zee en het Rhnedal is er tijdens alle seizoenen sprake van een gematigd weer. Zo kan er in de zomer heus wel echte hitte voorkomen in Nice, maar blijft het kwik vaak tegen of rond de dertig graden hangen. Hierdoor is het eigenlijk vrijwel altijd aangenaam in de maanden juni, juli, augustus en september. In deze periode speelt het leven zich vrijwel permanent in de buitenlucht af. De terrassen zitten vaak vol, op het strand vind je volop zonaanbidders en de kilometerslange Promenade des Anglais is d plek om te wandelen, te sporten en om van de zon te genieten.

Wie in oktober of mei naar Nice reist die kan geluk maar ook pech hebben wat betreft de temperaturen. Gemiddeld wordt het overdag dan een graad of twintig, maar tijdens koelere dagen kan het kwik ook gewoon bij een graad of 14-15 blijven hangen. In maart, april en november wordt de grens van twintig graden gemiddeld genomen maar een paar dagen per maand gehaald. De maanden december, januari en februari mogen in Nice als winter beschouwd worden. Winter betekent hier vaak nog maximumtemperaturen die in de dubbele cijfers liggen en minimumtemperaturen boven het vriespunt. Vorst aan de grond komt wel geregeld voor in deze periode. Het deel van Nice dat iets hoger ligt en wat verder landinwaarts ligt heeft een wat grotere kans op vorst.

Neerslag

Hoewel veel mensen het anders zouden verwachten is Nice geen uitermate droge bestemming. Met gemiddeld 736 millimeter neerslag op jaarbasis valt er bijna net zoveel in een jaar als in De Bilt (Nederland). In Nice merk je echter dat er sprake is van een natter seizoen in het najaar en de winter en een droger seizoen in de zomermaanden. Zo is november met gemiddeld 115 millimeter neerslag de natste maand en is de kans dat je in juli een klets water op je hoofd krijgt vrij klein. In deze droogste maand van het jaar wordt gemiddeld 12 millimeter neerslag gemeten. In augustus is de kans op een zomerse regen- of onweersbui al wat groter.

Sneeuwval komt niet ieder jaar voor in Nice, maar wel van tijd tot tijd. Zo af en toe wordt de stad met een (vaak dunne) witte laag bedekt. Omdat het vrij weinig voorkomt bereiken foto's van een in sneeuw gehuld Nice vaak de media.

Zon

Met gemiddeld 2700 tot 2800 zonuren per jaar is Nice een redelijk zonnige bestemming. Per jaar is er ongeveer 4450 uur aan daglicht, waarvan de zon 2700 tot 2800 uur ongehinderd door wolken Nice bereikt. Dat is bijna 62% van de totale tijd dat het dag is. De maand juli is duidelijk het zonnigste met gemiddeld 11 uur zon per dag. Juni en augustus mogen ook zonovergoten genoemd worden met gemiddeld ruim tien uur zonneschijn per dag. De somberste maanden zijn november, december en januari. Houd vooral in de zomer er rekening mee dat de zonkracht sterk kan zijn. De gemiddelde UV-index ligt in juni en juli op 8.

Mistral

Nice kan af en toe te maken krijgen met een mistral. Dit is een sterke wind die typisch iets voor het oosten van Frankrijk is en die van noord naar zuid waait. Het is een versnelde wind die voor kan komen op het moment dat er boven de Golf van Genua een depressie is. Tijdens een mistral komen er vaak hoge windsnelheden voor en daalt de temperatuur flink. Het is echter vrijwel altijd een droge wind waarbij er geen neerslag valt. Een mistral kan dagenlang aanhouden. De meest voorkomende periode voor een mistral is het winterseizoen, maar ook gedurende de rest van het jaar kan een mistral voorkomen. De Franse weerberichten geven een mistral duidelijk aan.

Klimaattabel Nice

De gegevens in onderstaande klimaattabel zij gebaseerd op de langjarige gemiddelde waardes zoals ze over de meest recente periode van dertig jaar gemeten zijn.
 

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 11 C 3 C 5 uur 12 dagen 69 mm 13 C
februari 11 C 4 C 6 uur 11 dagen 61 mm 13 C
maart 13 C 6 C 7 uur 12 dagen 62 mm 13 C
april 16 C 8 C 8 uur 11 dagen 58 mm 14 C
mei 20 C 12 C 9 uur 10 dagen 45 mm 16 C
juni 23 C 15 C 10 uur 8 dagen 34 mm 19 C
juli 27 C 19 C 11 uur 5 dagen 12 mm 22 C
augustus 27 C 19 C 10 uur 6 dagen 31 mm 23 C
september 24 C 16 C 8 uur 8 dagen 58 mm 21 C
oktober 20 C 12 C 7 uur 11 dagen 98 mm 19 C
november 15 C 7 C 5 uur 12 dagen 115 mm 16 C
december 12 C 5 C 5 uur 12 dagen 93 mm 14 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je Nice bezoekt voor het strand dan zijn de maanden juli en augustus veruit de beste maanden voor een vakantie in Nice. Helaas zorgt de populariteit van de stad en de hele regio in deze maanden ook voor soms flink hogere prijzen dan gedurende andere maanden. Immers wil zowat heel Frankrijk in de zomermaanden naar de kust waardoor vraag en aanbod in deze periode niet bepaald in balans zijn.

Wil je vooral ook genieten van het stadse leven, wat musea bezoeken en genieten van het buitenleven dan zijn de maanden juni en september eigenlijk veel geschikter. Het is dan nog steeds warm en overwegend zonnig, maar het is allemaal wat minder druk in de regio. Ook is de kans op dagen met temperaturen van 30 graden of iets daarboven dan kleiner, wat voor een bezoek aan een stad wel net zo fijn is.

Meer info over Nice

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Nice:
bijzondere plaatsen in Nice
Nice fotoreportage
Nice in n dag
Nice informatie
Nice nieuws & tips
Nice weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy