De afstand tussen Amsterdam en Nice bedraagt nog geen duizend kilometer hemelsbreed. Over de weg bedraagt de reisafstand bijna 1400 kilometer. Vanwege de reistijd kiezen redelijk wat mensen ervoor om per vliegtuig naar Nice te reizen. Zeker sinds de opkomst van prijsvechters rond het begin van dit millennium gezorgd heeft voor een groter aanbod van goedkope vliegtickets naar Nice. Ook is het aantal vluchten naar Nice in de loop der jaren aanzienlijk gegroeid, waardoor je als reiziger meer keuze hebt en je soms heel goedkoop naar Nice kunt vliegen.
Vliegen naar Nice
Keuze genoeg
Als je naar Nice wilt vliegen dan heb je volop keuze uit vertrekluchthavens en luchtvaartmaatschappijen die een lijndienst naar Nice aanbieden. Vanuit Nederland zijn dat Transavia, KLM, Easyjet en de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. Je kunt zowel vanaf Amsterdam als vanaf Eindhoven of Rotterdam naar Nice vliegen. Vind je hier geen geschikt en/of goedkoop vliegticket naar Nice? Kijk dan eens over de grens. Zowel vanaf Brussel als vanaf Düsseldorf kun je naar Nice vliegen. Opvallend feit is dat prijsvechter Ryanair op het moment dat we dit schrijven geen vluchten vanuit Nederland of België naar Nice aanbiedt.
Vliegduur
De vlucht vanaf Nederland of België duurt vaak ongeveer anderhalf uur, soms wat langer. In de praktijk duurt de vlucht zelden langer dan twee uur. Het scheelt wel wat of je vanuit België of Eindhoven vliegt in plaats vanaf Amsterdam. Er moeten immers wat minder kilometers afgelegd worden in dat geval.
Luchthaven Nice-Côte d'Azur
Het internationale vliegveld van Nice heet officieel Aéroport Nice Côte d’Azur (Luchthaven Nice-Côte d’Azur). Het is door de ligging in een populaire toeristische zone één van de drukste luchthavens van Frankrijk. Jaarlijks vliegen er een kleine dertien miljoen passagiers van en naar de luchthaven van Nice. De vliegtuigen kunnen landen en opstijgen op twee parallel aan elkaar liggende landingsbanen. De luchthaven kent twee terminals. De oudste is Terminal 1, die het dichtste bij de stad ligt. Terminal 2 is nieuwe en groter. Deze terminal heeft 29 gates tegenover 25 gates voor Terminal 1.
Het vliegveld ligt aan de westelijke kant van de stad, direct aan de kust. Naar het centrum van Nice is het slechts een kilometer of 6 tot 7 reizen. Zit is iets meer westelijker dan is die afstand korter.
Vervoer vanaf het vliegveld
De gemakkelijkste maar niet de goedkoopste manier om van het vliegveld naar de stad te reizen is per taxi. Deze staan direct voor de terminal al te wachten op hun klanten. Reken voor een ritje naar de stad op een prijs van tegen of rond de 25 euro. In de avond en ’s nachts ben je al snel 30 euro kwijt vanwege het hogere nachttarief. Het voordeel van de taxi is dat die je meteen afzet waar je moet zijn.
Een goedkope manier om naar de stad te komen is per trein. Vanaf Terminal 1 is het eerst tien minuten lopen naar treinstation Nice St. Augustin. Van daaraf kun je voor nog geen twee euro een enkele reis naar treinstation Nice Central nemen. Stap op perron 1 op de trein naar Ventimiglia en binnen tien minuten stap je op het eerste station uit: Nice Central. Als je op Terminal 2 landt dan moet je eerst naar Terminal 1 reizen met de gratis transferbus (vijf minuten rijden) vooraleer je naar het station kunt lopen.
Redelijk wat mensen gebruiken de bus om van en naar de luchthaven te reizen. Je hebt hiervoor twee verschillende buslijnen. Lijn 98 rijdt tussen de luchthaven en het centrum van Nice. Een kaartje kost 6 euro per persoon per enkele reis en deze bus rijdt ieder kwartier. Lijn 99 rijdt naar treinstation Nice Ville. Ook hiervoor kost een kaartje 6 euro. De frequentie ligt wel wat lager: gemiddeld rijdt deze bus eens per half uur en na negen uur ’s avonds rijdt deze bus niet meer. Reken op een reistijd voor beide bussen van om en nabij een half uur.
De op één na goedkoopste manier om vanaf de luchthaven naar de stad te reizen is met de stadsfietsen van Vélo Bleu. Als je dit binnen een half uur lukt dan ben je 1 euro 50 kwijt. Doe je er tot een uur over dan komt er een euro bij. Houd er wel rekening mee dat je amper bagage mee kunt nemen, of je moet een rugtas hebben.
Nog goedkoper is met de benenwagen. Door de korte afstand tot de stad lokt de echte budgetreiziger uit om te voet van en naar de luchthaven te gaan. Over het fietspad op de Promenade des Anglais zie je dan ook geregeld mensen met koffers of trolleys lopen.
Auto huren
Op de luchthaven zitten meerdere autoverhuurders. Bekende en minder bekende autoverhuurbedrijven hebben hun balie in de terminals. Zo zul je hier o.a. Avis, Europcar, Firefly, Sixt, Goldcar en Hertz tegenkomen. Ter plaatse een auto huren zorgt er vaak voor dat je veel meer betaalt dan wanneer je vooraf gereserveerd zou hebben. Ook is de kans groot, zeker in het hoogseizoen, dat de door jouw gewenste auto niet meer beschikbaar is. Je kunt dankzij internet gemakkelijk je auto ter plaatse reserveren. Dat kan zelfs via Nederlandse sites en bemiddelaars, zodat je in je eigen taal duidelijk kunt zien wat de tarieven en voorwaarden zijn. Want vooral in de voorwaarden kunnen grote verschillen voorkomen. Rare fratsen zoals een verzekering die niet alles dekt, extreem hoge eigen risico’s, allerlei toeslagen die achteraf berekend worden of het verplicht afnemen van een te dure volle tank brandstof die je nooit van zijn leven opgereden krijgt zijn zomaar enkele trucs die sommige autoverhuurders uithalen. In de praktijk blijkt goedkoop niet zelden duurkoop te zijn. Lees dit verhaal maar eens over autoverhuurder Goldcar.
Om onaangename verrassingen te voorkomen gebruiken we zelf tegenwoordig Sunny Cars voor onze huurauto’s in het buitenland. Ook zij vergelijken de autoverhuurtarieven van verschillende aanbieders, maar hebben als verschil met een aantal concurrenten dat ze niet van rare fatsen houden die een huurder op extra kosten jagen. Transparante prijzen en voorwaarden is de manier waarop zij werken. Geen verplichte afname van een tank benzine of diesel, geen eigen risico en geen rare toeslagen. Dat is hoe Sunny Cars al tientallen jaren werkt.
Uit eigen ervaring: met buslijn 99 naar de luchthaven
Wij hebben zelf de busdienst tussen de stad en de luchthaven uitgetest. Met bus lijn 99 kun je vanaf Centraal Station van Nice naar luchthaven reizen. Een enkele reis kost zes euro per persoon. De bus vanaf het station eerst naar Terminal 2. Die rit duurt ongeveer 25 minuten. Als je op Terminal 1 moet zijn mag je nog even blijven zitten. De bus vertrekt nadat nieuwe passagiers ingestapt zijn. Uiteindelijk arriveer je ruim een half uur na vertrek op Terminal 1. Als je kijkt naar de totale reistijd dan is de bus trager dan de trein en ook nog eens duurder. De trein plus tien minuten wandelen duurt twintig minuten en de bus ruim een half uur. De trein kost 1,80 euro en de bus 6,00 euro. Kies zelf maar!