Nice bezoeken

Hoewel Nice vooral gezien wordt als een zonbestemming en minder als een stedentripbestemming, is Nice eigenlijk een hele goede optie als je op zoek bent naar een leuke stad voor een weekendje weg. De reistijd naar Nice is kort, het weer is er vaak aangenaam tot zeer aangenaam en er is behalve het strand nog voldoende te beleven in de stad. Tel daarbij op dat je er uitstekend kunt eten en drinken en je hebt toch een prima vakantiebestemming zo?

Het leuke aan Nice is dat het niet alleen een bestemming is die zich op het toerisme richt, maar dat het vooral een stad is waar mensen wonen, werken en studeren. Het karakter van de stad wordt hier niet verdreven door een te groot aantal toeristen dat de stad als het ware overneemt.Reizen naar Nice

Nice is prima te bereiken over de weg, per spoor en via de lucht. Wie vanuit een havenplaats naar Nice wil reizen die zou dat ook per boot kunnen doen. Zo zijn er cruises die ook Nice aandoen of vanuit Nice vertrekken. We zullen hier de manieren bespreken over het reizen naar Nice over land vanuit Nederland. De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam en Nice bedraagt 982 kilometer.

Over de weg
Omdat er geen kaarsrechte weg vanaf Amsterdam naar Nice ligt is de afstand over de weg beduiden langer. Afhankelijk van de gekozen route en de exacte vertrek- en aankomstpunten ligt deze afstand ongeveer tussen de 1390 en 1440 kilometer. De meest gekozen route vanuit grote delen van Nederland en België is via Luxemburg, Metz, Nancy, Dijon, Lyon en Orange richting Nice. Deze ‘Route du Soleil‘ is in de zomermaanden één van de drukste autoroutes van Europa en daarom vooral in het weekeinde, als het vakantieweer heen en terug rijdt, een plek waar veel files voor kunnen komen. Dat is met name zo op de zogenaamde ‘zwarte zaterdagen’ waarbij de verkeersdrukte in Frankrijk een hoogtepunt bereikt. Het alternatief is om Luxemburg te vermijden en via Brussel en Reims te reizen, maar in de praktijk loop je dan vaak vast op het stuk tussen Dijon en Orange.
In Frankrijk rijd je over tolwegen. Je kunt bij de tolpoorten met contant geld of een creditcard betalen. Steeds meer mensen kiezen voor het aanschaffen van een tolbadge waarmee je vaak tijd bespaart, zeker op drukkere dagen. De tolkosten variëren per route en vervoermiddel.
Op dagen met een normale verkeersdrukte moet je rekenen op een reistijd van ongeveer 13 tot 15 uur inclusief pauzes voor de route tussen Amsterdam en Nice. Op drukke dagen kun je daar gerust een aantal uren bij optellen en moet je je afvragen of het net verstandig is om tussentijds te overnachten.

Via het spoor
Nice is prima per spoor bereikbaar. Er zijn meerdere opties om ter trein in Nice te geraken vanuit Nederland. In alle gevallen reis je via Parijs, waar je van trein en soms ook station moet wisselen. Het stukje tussen de twee Parijse stations kun je afleggen per metro. De totale reistijd van Amsterdam naar Parijs bedraagt ongeveer 11 tot 13 uur. Gemiddeld moet je 2, 3 of 4 keer overstappen onderweg. De grote stukken worden vooral afgelegd met hogesnelheidstreinen zoals de Thalys en de TGV. Via NS International kun je de exacte routes en tijden bekijken voor de gewenste reisdata.

Met de trein naar Nice reizen

In de praktijk is reizen per vliegtuig vaak goedkoper dan per trein, zeker als je bijtijds boekt. Als je kijkt naar de combinatie van het reizen van/naar de luchthaven, het eventueel parkeren op de luchthaven en de vlucht dan kan de trein wel concurrerend zijn. De trein als vervoermiddel wordt vooral gebruikt door mensen met vliegangst.

Met het vliegtuig naar Nice
Alles over vliegen naar Nice, het vliegveld van Nice en vervoer vanaf de luchthaven naar de stad lees je op onze pagina over vliegen naar Nice.

Vervoer in Nice

Gelukkig is Nice redelijk compact waardoor je veel te voet kunt doen. Soms heb je wel wat (flinke) hoogteverschillen zoals op de Colline du Chateau. Wil je naar het iets hoger gelegen Cimiez gaan, waar o.a. het Matisse Museum te vinden is, dan is het niet onverstandig om de bus of taxi te nemen. Behalve te voet is Nice ook prima op de fiets te doen. Je kunt het stadsfietssysteem Velo Bleu gebruiken. Hierbij betaal je een klein bedrag per dag of week en kun je telkens tot een half uur gratis een fiets gebruiken. Bij een langer gebruik ga je progressief betalen voor het gebruik van de fiets. Nice telt vele kilometers aan fietspaden waardoor fietsen een aangename manier is om je door de stad te verplaatsen.

Ook erg leuk is het om Nice tijdens durende fietstocht met Nederlandse gids te ontdekken. Zo’n fietstour duurt drie uur en laat je vrijwel alle highlights van Nice zien. Als je de Highlights van Nice Fietstour reserveert kun je altijd kosteloos annuleren of wijzigen.

Velo Bleu

Het openbaar vervoer werkt prima in Nice. De belangrijkste vorm van transport is de tram die grote delen van de stad bereikt. Losse kaartjes koop je in de automaten die bij de tramhaltes staan. Vergeet overigens niet om je kaartje te valideren zodra je de tram instapt, want anders ben je aan het zwartrijden. Dat geldt ook voor de vele bussen die door Nice rijden. Nice heeft een redelijk uitgebreid busnetwerk dat efficiënt en vrij snel veel verschillende plekken in de stad aandoet. Bij de haltes hangen routekaarten waarop je duidelijk kunt zien hoe de bussen rijden.

Wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken dan kun je natuurlijk altijd een taxi nemen. Taxi’s zijn volop te vinden in Nice. Goedkoop zijn ze echter niet, reken een beetje op de tarieven die je in Nederland betaalt. Je kunt op straat een taxi aanhouden die vrij is. Dat zie je aan de groene verlichting die dan op het dak van de wagen brandt. Ook zijn er verschillende taxistandplaatsen waar taxi’s al op je staan te wachten om je te vervoeren.

Als je ook nog dingen buiten Nice wilt zien dan is het misschien een goed idee om een auto te huren? Met een huurauto heb je volledige vrijheid en de wegen in en rondom Nice zijn uitstekend. Als je de Provence in rijdt kun je ook nog genieten van het prachtige en vooral in de zomerperiode geurige landschap.

tram in Nice

Hop on hop off toeristenbus

Een aangename manier om de stad te verkennen is door middel van een zogenaamde hop-on-hop-off bus. Dit zijn speciale toeristenbussen die de hele dag door speciale routes rijden langs de belangrijkste toeristische attracties en bezienswaardigheden van Nice. Je koopt een ticket voor 1 of 2 dagen en kunt vervolgens binnen die periode onbeperkt met deze hop-on-hop-off bussen reizen. Het zijn dubbeldekkerbussen waarbij je op het bovenste dek lekker in de buitenlucht kunt zitten als je dat wilt.

Je kunt je tickets voor de hop-on-hop-off bus vooraf via internet reserveren.

Hop on hop off toeristenbus

Waar overnachten?

Nice telt een groot aantal plekken om te overnachten die redelijk verspreid over de stad liggen. De meest gewilde en daardoor vooral in de zomer ook duurdere accommodaties liggen aan de Promenade des Anglais. Als je hier een hotelkamer met zeezicht hebt dan kijk je direct uit over de Middellandse Zee. Het is een kwestie van de straat oversteken en je ligt op het strand. Er zijn echter ook voldoende hotels, pensions en appartementen te vinden die wel vlak bij het strand liggen, maar niet direct aan de grote boulevard liggen. Dit scheelt soms aanzienlijk in prijs en toch loop je binnen enkele minuten naar het strand.

Als je puur kijkt naar handige ligging als uitvalsbasis en niet te ver van het strand dan is de wijk Jean-Médecin het meest handige. Je kunt deze wijk in twee delen opdelen: het deel ten noorden van de Boulevard Dubouchage en het deel ten zuiden van de Boulevard Dubouchage. Het zuidelijk deel is wat betreft ligging het beste. Dit is het meest centrale stuk en je zit nooit ver van winkels, bars en restaurants af. Het noordelijke deel, zeg maar tot het station, is ook een goed alternatief. Ook van hieruit loop je binnen tien minuten naar de Promenade des Anglais. Sommigen ervaren het wel als een nadeel dat met name het stuk rondom Rue Paganini, Rue d’Angleterre en Rue d’Italie een multiculturele wijk is waar verder weinig aan bars of terrasjes te vinden is. Wel zitten hier veel buitenlandse restaurants, waardoor je van veel verschillende keukens kunt proeven. Ook zit je dicht bij het station wat makkelijk is als je per trein andere plekken van de regio wilt bezoeken.

In de oude stad (Vieille Ville) zitten ook redelijk wat hotels en pensions. Ook worden er redelijk wat appartementen verhuurd. Deze charmante historische wijk is vooral de moeite waard voor wie midden in het oude hart van de stad wil zitten. Door de locatie betaal je vaak wel wat meer.

Waar overnachten in Nice?

Eten en drinken

In Nice kun je uitstekend eten en drinken. Wie denkt dat het de Franse keuken is die overheerst die heeft het mis. Hoewel de lokale keuken echt wel aanwezig is, is het eigenlijk de Italiaanse keuken die dominanter aanwezig is. Het lijkt er wel op dat er meer Italiaanse dan Franse restaurants in het centrum van Nice te vinden zijn. Deze zijn vaak wel van uitstekende kwaliteit. Sterker nog, de Italiaanse restaurants worden gemiddeld beter beoordeeld dan de Franse restaurants. Ook buitenlandse keukens zoals Spaans, Japans, Vietnamees, Libanees, Chinees en andere wereldkeukens zijn volop te vinden in Nice, met name in de multiculturele wijk net ten zuidoosten van het centrale station van Nice.

Een lokaal gerecht dat inmiddels over de hele wereld bekend is, is de salade Niçoise. Deze wereldberoemde salade die vooral als lunchgerecht gegeten wordt kent zijn oorsprong in Nice. Er is geen vastomlijnd recept voor deze salade, maar belangrijke elementen zijn in ieder geval (meestal rauwe) groenten, tonijn, ansjovis, olijven, olijfolie, ui en gekookte eieren. Er worden vaak ook aardappels aan toegevoegd, maar er zijn ook mensen die menen dat die niet thuishoren in een salade Niçoise. Meerdere koks menen dat zij de ‘echte’ salade Niçoise serveren, maar dat bestaat niet. Er is geen officieel recept waar men zich aan moet houden, waardoor er meerdere varianten te proeven zijn in Nice.

salade Niçoise

Als je uit gaat eten dan is de lokatie absoluut van invloed op de prijzen die je betaalt en de kwaliteit die geleverd wordt. Op populairdere toeristische plekken betaal je vaak wat meer en die meerprijs wordt niet altijd vertaald in een betere kwaliteit van de maaltijden. Sterker nog: eetgelegenheden op de drukkere locaties menen vaak dat ze wat minder goede kwaliteit kunnen leveren, daar meer voor kunnen vragen en daar nog steeds volop mee weg kunnen komen. Dankzij beoordelingssites zoals TripAdvisor trappen steeds minder mensen daar in. De slimmere toerist gaat steeds vaker actief op zoek naar de restaurants in Nice waar je het lekkerste kunt eten. Want dat is toch de essentie?

Op het gebied van drank is er eigenlijk alles wel te krijgen in Nice. Traditioneel wordt er redelijk veel wijn gedronken, het liefste uit de regio zelf natuurlijk. Ook merk je wel dat bier steeds meer in opkomst is. Naast pils kun je vaak ook wel verschillende speciaalbieren drinken in Nice. Het merk Leffe kom je redelijk veel tegen op de terrasjes. Ook cocktails worden meer en meer gedronken, met name op de terrassen aan en rondom de Cours de Saleya. Er zit wel heel veel verschil in de prijzen en kwaliteit van de cocktails. Water, zowel plat als bruisend, ontbreekt zelden op een tafel waaraan er geluncht of gedineerd wordt. Een gebruik dat de laatste jaren wat in populariteit afgenomen is in Nice is het drinken van pastis met water en ijs als aperitief. Je ziet dat andere aperitiefjes steeds meer in opkomst zijn zoals de Aperol Spritz.

Eten en drinken

Winkelen

In een stad als Nice kun je uitstekend winkelen. Dé winkelstraat van Nice is de Avenue Jean Médecin. Deze brede autovrije straat biedt over een lengte van ongeveer een kilometer een groot aanbod aan winkels. Het zijn vooral de modewinkels die hier vertegenwoordigd zijn. De chique winkels van Chanel, Louis Vuitton en Hermès vind je vooral aan de Rue Paradis en het westelijke stuk van Avenue de Verdun. Toeristenwinkels maar ook wat leuke boetieks zul je vooral aantreffen in de Rue Massena en in het oude centrum van Nice. Marktliefhebbers moeten vooral naar Cours Saleya gaan. Van dinsdag tot en met zondag wordt er vooral groente, fruit, bloemen en voedsel verkocht, maar op maandag is er een vlooienmarkt die echt de moeite waard is. Deze start vroeg in de ochtend en duurt tot het einde van de middag. In de Lympia haven van Nice is er een permanente vlooienmarkt, die eigenlijk bestaat uit ongeveer dertig winkeltjes. Deze Marché aux Puces is op alle dagen behalve maandag geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Winkelen in Nice