Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Nice op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Nice of Frankrijk kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Het aantal reisgidsen over Nice zelf is vrij beperkt. Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummers
In Nice kun je net als in heel Europa het algemene noodnummer 112 bellen (gratis). In Nice zelf kun je ook direct met de politie bellen via 17, met de ambulancedienst via 15 en met de brandweer via 18.
Documenten
Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België en Frankrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Op de internationale luchthaven van Nice komt tegenwoordig wel weer paspoortcontrole voor op een redelijk groot aantal vliegroutes, waaronder van en naar Nederland. Op vluchten dien je je ook naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben. Als kinderen met één van de twee ouders naar Nice reist dan kan op de vertrekluchthaven gevraagd worden naar een schriftelijke toestemming hiervoor van de andere ouder.
Drinkwater
Het leidingwater in Nice kan zonder enige risico’s gedronken worden. Restaurants schenken vaak ook (gratis) kraanwater op verzoek. Sommige toeristen kiezen ervoor om toch mineraalwater uit fles te drinken. Soms uit gewoonte, soms voor de smaak en soms om geen risico te nemen.
Elektriciteit
In Nice worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Nice reist.
Excursies regelen
Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Nice bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Nice.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Nice
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Nice via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Nice via Tiqets
Feestdagen
In Nice worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Nice wel geopend zijn. Op 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaar) is wel vrijwel alles gesloten. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren
Fooien
Het geven van een fooi is redelijk normaal op toeristische plekken in Frankrijk, maar absoluut niet verplicht. In principe hoeft het bedienend personeel niet van de fooien te leven, maar zijn het wel aangename extraatjes. Als je afrekent laat je vervolgens wat wisselgeld op tafel liggen.
Geld
De euro is het wettige betaalmiddel in Nice (en de rest van Frankrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Nice op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.
In Nice zul je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.
Internet en bellen
Tegenwoordig kost het geen geld om met je Nederlandse of Belgische mobiele abonnement telefoongesprekken te ontvangen. Er mogen immers geen roamingkosten voor bellen binnen Europa berekend worden. Bellen vanuit Nice binnen Frankrijk of naar Nederland gaat tegen dezelfde tarieven als wanneer je in Nederland zelf zou bellen. Belminuten en SMS-jes gaan van je beltegoed af en als je onbeperkt bellen/SMS-en hebt betaal je zelfs helemaal niets buiten je abonnementskosten.
Voor internetten via je mobiele telefoon geldt in principe ook dat er geen roamingkosten gerekend mogen worden en dat de data in eerste instantie van je databundel afgaat als je die hebt. Er zijn echter wel grenzen aan de totale hoeveelheid. Kijk daarvoor goed naar de voorwaarden van je abonnement. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen die kan beter gebruik maken van gratis wifi dat via veel hotels, restaurants en bars aangeboden wordt. Zeker op het moment dat je video wilt gaan streamen, wat veel data kost, moet je overwegen om dat via wifi te doen.
Taal
Frans is de officiële taal en de belangrijkste spreektaal in Nice. In tegenstelling tot enkele decennia geleden kun je tegenwoordig met Engels prima terecht op heel veel plekken in Nice. Het gros van de mensen die in het toerisme werkzaam is of in winkels in het centrum van Nice werkt, spreekt redelijk tot goed Engels. Houd er rekening mee dat echter niet iedereen Nice spreekt, waardoor je soms wel een beetje basiskennis van de Franse taal moet hebben.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Nice. De zomertijd en wintertijd in Nice lopen gelijk Nederland en België.
Veiligheid
In een stad als Nice moet je altijd rekening houden zakkenrollers of andere dieven actief die uit zijn op jouw geld, mobiele apparaten en andere waardevolle spullen. Zorg ervoor dat ze geen kans krijgen. In je accommodatie kun je het beste gebruik maken van aanwezige kluisjes en als je op pad gaat moet je ervoor zorgen dat je niet teveel aan waardevolle spullen en geld bij je draagt. Op die manier ben je geen gewilde prooi en als je onverhoeds toch de pineut zijn dan kan de schade beperkt blijven.
In Nice geldt een terreurdreiging. Aanslagen door leden van terroristische organisaties zijn mogelijk. Mogelijke doelwitten zijn het openbaar vervoer, drukke evenementen en plekken waar veel mensen samenkomen. Hoewel de inlichtingendiensten, het leger en de politie er alles binnen hun macht aan doen om de veiligheid binnen Nice zoveel mogelijk te waarborgen, bestaat er altijd een kans dat het toch lukt om aanslagen te plegen.