Bezienswaardigheden in Nice

In een stad als Nice hoef je je zelden te vervelen. Als het strandweer is kun je je natuurlijk prima vermaken op of rondom het strand, maar in een grote stad zoals Nice is er natuurlijk veel meer te zien en te doen. Wie van historie, cultuur en musea houdt die heeft in de stad de keuze uit vele leuke musea, bezienswaardigheden en attracties. Vooral in de zomermaanden worden er ook diverse evenementen georganiseerd.

Op deze pagina vind je een overzicht van bezienswaardigheden en musea die volgens ons de moeite waard zijn als je in Nice bent.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Nice bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Nice.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Nice
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Nice via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Nice via Tiqets

Parque de la Colline du Château

De groene oase van Parque de la Colline du Château ligt op een hoger gelegen heuvel. Met name tijdens de zonsondergang heb je vanaf hier spectaculaire uitzichten over de omgeving. Het park leent zich uitstekend voor familie uitjes, het maken van een wandeling, om uit te rusten op één van de vele banken en voor kinderen om er heerlijk ongestoord te kunnen spelen. Bijzondere bezienswaardigheden in het park zijn de Bellanda uitkijktoren uit de negentiende eeuw. En de ruïnes van het voormalige kasteel, ‘la Colline du Château’, wat lange tijd als militair bolwerk diende om de stad te beschermen. Sinds de negentiende eeuw stroomt er een waterval en heeft het meer een decoratieve en historische functie.

Promenade des Anglais

Aan het smalle strand van Nice bevindt zich de beroemde zeven kilometer lange Promenade des Anglais. Met name tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn. De promenade wordt behalve door zon, zee en strandzoekers ook veelvuldig bezocht om er te skaten, hardlopen of om er te wandelen. De Promenade des Anglais is tevens de locatie van de halve marathon, de Nice-Cannes Marathon, tijdens de carnavalsparade en andere volksfeesten. Op loopafstand kun je tevens het Phoenix Park, Palais de la Mediterranee en het Musee des Arts Asiatiques bezoeken.

Promenade des Anglais

Musée Matisse

De Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse staat alom bekend om zijn kleurrijke en dikwijls opvallende kunstwerken. Tijdens zijn laatste jaren was hij vooral werkzaam met uitgeknipte kleurige papieren vormen. In zijn geliefde Franse stad Nice kun je veel van zijn werk bewonderen in het Musée Matisse, wat aan de Avenue des Arènes de Cimiez ligt. Hij woonde en werkte in Nice tussen 1918 en 1954, het jaar waarin hij in Cimiez stierf aan de gevolgen van een hartaanval.

Meer info over Musée Matisse

Musée Matisse

Port Lympia

Voor veel booteigenaren en liefhebbers is de haven van Nice een plek waar je gezien wilt worden. Als jetset bestemming is er nogal wat te bewonderen aan de kade van Port Lympia. Protsige jachten liggen hier tijdens de zomermaanden aan wal, terwijl de eigenaren flaneren aan de boulevard. De oorsprong van Port Lympia ligt in de achttiende. Het moerassige gebied, wat bekend stond als Lympia, werd in die periode aangepakt om er een haven te creëren. De opdracht hiertoe werd gegeven door Charles Emmanuel III van Savoye. In de haven staat een moderne vuurtoren uit de twintigste eeuw. Vanuit de haven zijn er verschillende veerdiensten die je transporteren naar bestemmingen als Bastia op het eiland Corsica. Rondom de haven zijn allerlei restaurant met terrassen te vinden, waarvandaan je de heerlijke reuring die Port Lympia aantrekt, kunt aanschouwen.

Port Lympia

Palais Lascaris

Aan de Rue Droite staat het prachtige paleis van Nice, Palais Lascaris. Dit centraal gelegen paleis wordt veelal bezocht om de indrukwekkende architectuur, de luxueuze ingerichte kamers en de schitterende kunstwerken die verspreid door het gebouw aanwezig zijn. Paleis Lascaris werd ongeveer halverwege de zeventiende eeuw gebouwd voor de weledele heer Jean-Baptiste Lascaris, grootmeester van de Orde van Malta. Er worden regelmatig concerten en andere evenementen in het paleis georganiseerd.

Kijk voor de actuele informatie op de onderstaande link:
www.nice.fr/fr/culture/musees-et-galeries/agenda-du-palais-lascaris

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC)

Het moderne kunstmuseum van Nice staat in de volksmond beter bekend als het MAMAC. Dit Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain is gelegen aan de Place Yves Klein, vlakbij Théâtre National de Nice. Het MAMAC werd opgericht in de twintigste eeuw. De collectie van Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain bestaat voornamelijk uit schilderijen en sculpturen. Onder de kunstwerken tref je werken van kunstenaars als Daniel Spoerri, Jean Pierre Raynaud, Norbert Buchsbaum en Ernest Pignon-Ernest. Het overgrote deel van de collectie is afkomstig van Franse kunstenaars.

Meer info over MAMAC

Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC)

Opéra de Nice

Als je het niet weet, zou je de Opéra de Nice aan kunnen zien voor een paleis. Het doet er in ieder geval niet voor onder. Sinds de opening in 1885 hebben er al allerlei meesterlijk voorstellingen plaatsgevonden in de Opéra de Nice. En nog altijd heeft de opera niet ingeboet aan populariteit. De hoog verwachte kwaliteit wordt hier nog altijd waar gemaakt. Het interieur van de opera laat zich het best als klassiek omschrijven. De balkonplaatsen bestaan uit nissen waarbij rode en gouden tinten de boventoon voeren. In de hal van het gebouw moet je vooral niet vergeten naar het plafond te kijken. Hier is door Emmanuel Costa een fresco geschilderd met mythologische figuren. Het operagebouw aan de Rue Saint-François de Paule werd destijds ontworpen door François Aune, een leerling van Gustave Eiffel.

Meer info over Opéra de Nice

Place Garibaldi

Het oudste en grootste plein van Nice is Place Garibaldi. Dit plein, wat eigenlijk altijd druk bezocht wordt, is het stralende middelpunt in het centrum van Nice. Aan dit achttiende eeuwse plein zijn verschillende barokke bouwwerken met arcades te bewonderen en in het midden staat er een standbeeld van Giuseppe Garibaldi. In de directe omgeving van Place Garibaldi vind je uiteenlopende winkels, restaurants en gezellige café’s.

Place Garibaldi

Ruïnes van Cemenelum

Op de heuvel van Cimiez zijn verschillende resten van de voormalige stad Cemenelum te bewonderen. De ruïnes van Cemenelum zijn overgebleven resten van een Romeins thermencomplex, een amfitheater en restanten van een kathedraal. In het ter plaatse gelegen Musée d’Archéologie zijn vervolgens allerlei voorwerpen, documenten, sculpturen en sarcofagen te ontdekken.

Meer informatie over Cimiez

Ruïnes van Cemenelum

Observatoire de Nice

Het astronomische observatorium op de Mont Gros van de Franse stad Nice, bevindt zich aan de Boulevard de l’Observatoire. Het gebouw inclusief de koepel werd ontworpen door Charles Garnier en Gustave Eiffel. In het observatorium kun je als bezoeker een rondleiding boeken. Je krijgt dan kijkje in het onderzoekscentrum waar je allerlei astronomische informatie ontvangt. Ook krijg je de achttien meter lange telescoop te zien. Daarnaast is een wandeling door het natuurlijke historische erfgoed ook onderdeel van de rondleiding.

Meer informatie over het Observatoire de Nice

La Cathédrale Sainte-Réparate

De in barokstijl opgetrokken kathedraal ‘La Cathédrale Sainte-Réparate’, is een erfenis uit de zeventiende eeuw. De klokkentoren werd later in de achttiende eeuw gebouwd. Het meest opvallende aan de Cathédrale Sainte-Réparate is misschien wel de betegelde ronde koepel. Het interieur van de kathedraal is bijzonder indrukwekkend. Er hangt veel kunst en er is veel tijd en moeite gestopt in de rijkelijke decoratie van het gebouw. De kathedraal is vernoemd naar de vijftienjarige patroonheilige en martelares Sainte Reparate.

Meer informatie over de kathedraal van Nice

La Cathédrale Sainte-Réparate

Musée National Marc Chagall

Het bijzondere gebouw waarin het Musée National Marc Chagall is gevestigd, werd ontworpen door André Hermant. Hij heeft getracht om het museum niet al te aanwezig te laten zijn, en dat is volgens velen wel gelukt. Het meest opvallend is misschien de tuin die je voorafgaand aan het museum bewandeld. Deze werd aangelegd volgens het idee van Henri Fish. In het Musée National Marc Chagall kun je vooral genieten van kunst die natuurlijk gemaakt is door Marc Chagall. Deze Russische kunstschilder stond bekend om de surrealistische invloeden in zijn collectie. Maar ook het mixen van andere stijlen was hem niet onbekend. In 1985 overleed hij in Nice.

Notre-Dame de Nice

De indrukwekkende Notre-Dame van Nice is een symbool van de stad. Sommige zullen de gelijkenis met de Notre-Dam van Parijs direct herkennen. De in neo-gotische stijl opgetrokken basiliek stamt uit de negentiende eeuw. Architect Charles Lenormand had de leiding en was verantwoordelijk voor het eindresultaat. De basiliek telt acht kapellen en heeft twee torens van ruim dertig meter hoog. Bovenaan de entree is het bescheiden beeld te zien van de Notre-Dame de la Libération. De glas-in-lood ramen zorgen voor een bijzonder fraaie lichtinval.

Meer informatie over de Notre-Dame

Notre-Dame de Nice

Musée des Beaux-Arts Jules Chéret

De Franse schilder en tekenaar Jules Chéret, wordt in de stad Nice behoorlijk op waarde geschat. Er is namelijk speciaal voor hem een museum opgericht. Het Musée des Beaux-Arts Jules Chéret bezit diverse lithografische werken die door de jaren heen naam en faam hebben opgebouwd. Jules Chéret was een kunstenaar die veelvuldig door theaters als Moulin Rouge en Théâtre de l’Opera werd ingeschakeld voor het maken van affiches. Hij ontving hier zelfs een prijs voor die afkomstig was van de ‘Ordre national de la Légion d’honneur’, een belangrijke Franse onderscheiding. Behalve werken van Jules Chéret zijn er ook een aantal andere kunstenaars vertegenwoordigd in dit museum.

Meer info over het Musée des Beaux-Arts Jules Chéret

Russische kerk

Eén van de oudste Russische-orthodoxe kerken van West-Europa staat in de Franse stad Nice. De torens met daarop de kenmerkende bolvormen en andere kleurrijke decoratie, maken duidelijk dat dit een andere kerk is dan de Rooms-katholieken kerken van Frankrijk. De kathedraal van St. Nicolaas werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor de Russische toeristen en Russen die permanent in Nice of elders aan de Franse Rivièra verblijven. De opdracht hiervoor was afkomstig van tsaar Nicolaas II. De Russische kathedraal is bijzonder fraai gelegen in een parkachtige omgeving.

Russische kerk